0 товаров.
0 800 20-42-42 горячая линия и консультации 9:00 - 18:00
выходные дни: суббота - воскресенье
Сравнение:

Ґрунтові гербіциди на посівах озимого ріпаку

Ґрунтові гербіциди на посівах озимого ріпаку

 

Зволікання із заходами боротьби з бур’янами призводить до втрат урожаю до 20 - 50 %, залежно від видового складу і їх чисельності. Важливим фактором захисту сходів сільськогосподарських культур від бур`янів є ґрунтові гербіциди.

Але постає питання чи ефективними є ґрунтові гербіциди.

Особливо актуальною постає питання при проведенні захисту від бур’янів ґрунтовими гербіцидами на посівах озимого ріпаку. Такі посіви тривалий час не здатні самі протистояти бур’янам на відміну від посівів зернових колосових.

Важливим фактором застосування ґрунтових гербіцидів є те, що здатність бур’янів із фазами розвитку нарощувати запаси органічних пластичних речовин у своїх тканинах. Пластичні речовини в клітинах рослин виконують багато функцій. Серед основних - створення запасу енергетичного матеріалу в рослині, який особливо необхідний у стресових ситуаціях (порушення фотосинтезу в результаті дії гербіцидів). Також здатність пластичних речовин хімічно зв’язувати діючі речовини препаратів та робити їх неактивними.

 

Отже, ґрунтові гербіциди шлях до вирішення питань з бурянами.

Ґрунтові гербіциди – завдяки тривалій системній дії, знаходячись у верхньому шарі ґрунту, створюють надійний захист. Однією з вагомих переваг ґрунтових гербіцидів є те, що їх можна застосовувати до посіву, під час і навіть після посіву, а також по сходах культури.

Для передпосівного внесення на посівах озимого ріпаку з лінійки компанії Agrosfera застосовують ґрунтові гербіциди для знищення однорічних злакових і двосім’ядольних бур’янів, зокрема.

Тайфун (Метолахлор 960 г/л) . Діюча речовина гербіциду Метолахлор відзначається високою гербіцидною властивістю на однорічні злакові і деякі двосім’ядольні бур’яни. Метолахлор діє на проростаючи бур’яни, проникає у тканини шилець, активно тормозить розвиток і поділ клітин, через порушення ліпідного обміну. Контроль кількох хвиль проростаючих бур’янів, що забезпечує потужний старт для сходів культури Чутливими є мишій, пальчатка, тонконіг, зірочник, галінсога. Помірно чутливі – щириця, грицики, гумай, портулак.

При внесені препарату, грунт має бути зволожений, дрібно грудкуватим з ретельно подрібненими рослинними рештками. Після внесення необхідно заробити легкими боронами. В разі загрози підсушування ґрунту, доцільно провести коткування для його ущільнення.

В умовах посухи для підсилення гербіцидного ефекту гербіцид доцільно вносити під перед посівну культивацію на глибину 5см.

Слід пам’ятати що за умов посухи гербіцид ний ефект від препарату не перевищить 70% особливо, тому необхідно планувати додаткові заходи.

Перевагами даного препарату є:

  • відсутність фітотоксичності при опадах (опади в нормі 10-20 мм тільки підсилюють дію препарату, більш рівномірно розподіляючи його у ґрунт.
  • можливість суміщення їх внесення з іншими сільськогосподарськими операціями такими, як посів, культивація, боронування та інші.
  • діє на коріння, паростки рослин бур'янів;
  • Не залежний від впливу вітру (застосовується крупнокрапельне обприскування, розпилювачі, які не забиваються сторонніми домішками);

Норма витрати препарату регулюють від типу ґрунту та механічного складу. Так мінімальна норма витрати застосовується на мала гумусних та легких ґрунтах - 1,6 л/га. Середня норма 2,1 л/га на суглинкових з гумусом менше 4%, при більш високому вмісті гумусу 4-5% збільшуємо норму внесення до 2,6л/га.

Ще один ґрунтовий гербіцид для застосування на посівах озимого ріпаку Пропозит (Пропізохлор 720г/л). Контроль однорічних злакових та деяких двосім’ядольних бур’янів. Діюча речовина проникає через корінчики, пригнічує поділ клітин шляхом блокування синтезу білків та нуклеїнових кислот. Гербіцид утворює захисний екран у верхньому шарі , що дозволяє контролювати наступні хвилі.

Найменш фітотоксичний до культури серед усієї групи хлорацетамідів. Толерантний до культури у фазі 2-4 листка тому, внесений у токсичній для бур’янів нормі гербіцид Пропозит не пригнічує розвиток ріпаку.

При внесені препарату поверхня ґрунту повинна бути вирівняна дрібно грудкуватої структури, якщо грунт вологий препарат не потребує заробляння. За тривалої посушливої погоди до сівби, коткування підвищує ефективність препарату.

Переваги препарату над іншими препаратами рекомендованими для ґрунтового захисту озимого ріпаку є:

  • Тривала захисна дія до 60 днів.
  • Висока ефективність дії незалежно від погодних умов, у тому числі пониженій вологості ґрунту, за рахунок високої вологоємкості діючої речовини.
  • Відсутність прояву фітотоксичності до культури навіть за умов випадання сильних опадів, пониження температури повітря і ґрунту.
  • Толерантний до культури при застосуванні по вегетації (фаза 2-4листки).
  • Швидко розкладається в ґрунті на нетоксичні сполуки.

Норма витрати гербіциду залежить від вмісту гумусу та механічного складу, на ґрунтах з вмістом гумусу більше 3% необхідно застосовувати максимальну норму - 3л/га. Мінімальна норма – 2л/га.

Недоліком грунтових гербіцидів є залежність від вологості ґрунту на ефективність дії на бур`яни, (ефективність ґрунтових препаратів, які знаходяться у сухому шарі ґрунту, невисока). Виняток препарат – Пропозит.

Дотримання норм ґрунтових гербіцидів та ефективне застосування технологій у рослинництві є запорукою досягнення позитивного результату.

 

-->
ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК
Перейти на сайт